SKŁADNIKI:
- 2 i 1/2 czekolady gorzkiej (min. 70% kakao)
- 10 łyżek cukru brązowego
- 6 jaj
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- łyżka bułki tartej
POLEWA:
Roztopić pół tabliczki czekolady z kawałkiem masła. Odstawić do czasu, gdy upieczone ciasto ostygnie.
PRZYGOTOWANIE:
1. Czekoladę roztopić w garnuszku razem z masłem na małym ogniu.
2. Utrzeć żółtka na puszystą masę z cukrem.
3. Białka ubić na sztywno w osobnej misce.
4. Przestudzoną czekoladę połączyć z mąką i utartymi żółtkami, na końcu dodać na sztywno białka, delikatnie wymieszać.
Ciasto piekę w silikonowej okrągłej blaszce. Piec ok. 30 min w temperaturze 180 C.
Przestudzone ciasto polewam polewą.