Tarta z truskawkami i budyniem

Z okazji swoich imienin postanowiłam pierwszy raz w życiu zrobić tartę. Cel ambitny, tym bardziej że przez chorobę jestem przez większość czasu przykuta do łóżka.. No ale – taki był plan i trzeba było go wykonać.

Tartę określiłabym jako danie wieloetapowe. Robi się ją bowiem praktycznie cały dzień, co oznacza, że w międzyczasie można robić wiele innych rzeczy, przestrzegając jednak ściśle harmonogramu projektu pt. Tarta. A tarta jest wymagająca, o czym sama dziś się przekonałam. Przekonałam się jednak również o tym, jaka jest pyszna. Polecam ją wszystkim tym, którzy tak jak ja, kochają truskawki (pomimo zimy!) oraz budyń!

A oto i przepis:

Składniki- ciasto (kruchy spód):

  • 200 g mąki (ja użyłam tortowej)
  • 2 duże łyżki cukru pudru
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko

Pozostałe składniki:

  • opakowanie mrożonych truskawek
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 500 ml mleka
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 200 ml wody

Przygotowanie:

1. Rozmrażam truskawki – zanurzam je w opakowaniu w misce z niezbyt ciepłą wodą. (Tarte zaczęłam przygotowywać rano, ponieważ rozmrażanie truskawek trwało ok. 5 h)

2. Przygotowuję kruchy spód: siekam masło „na piasek” z mąką oraz cukrem-pudrem. Na koniec dodaję jajko i wyrabiam ciasto ręcznie przez ok 10 min.???????????????????????????????

3. Ciasto owijam folią i wkładam na min. 30 min do lodówki, by się schłodziło.???????????????????????????????4. Następnie na posypanym mąką blacie rozwałkowuję ciasto na grubość 3 mm.

5. Formę do tarty (o średnicy 24 cm) smaruję masłem, aby ciasto nie przywarło do niej podczas pieczenia. Przekładam ciasto do formy. Widelcem robię w cieście małe dziurki. Wkładam ciasto w formie na 30 min do lodówki.???????????????????????????????6. Rozgrzewam piekarnik do 180 st. Piekę spód tarty przez 15 min pod przykryciem z papieru do pieczenia oraz obciążenia w postaci bakalii lub ryżu (tak, by w tarcie zrobiło się równomierne wgłębienie).

7. Po 15 min pieczenia pod przykryciem, zdejmuję papier do pieczenia, pozostawiam jednak obciążenie i piekę jeszcze przez 8 min, aż do zrumienienia się tarty.

8. Wyjmuję tartę z piekarnika i studzę.

9. Przygotowuję budyń, który następnie studzę. Po ok 40 min wykładam równomiernie środek tarty budyniem. Na budyniu układam truskawki.

10. Zalewam wszystko tężejącą galaretką (zalaną 2/3 ilości gorącej wody podanej na opakowaniu).

11. Tartę wkładam do lodówki i czekam aż galaretka stężeje.

Smacznego:)

tarta z truskawkami i budyniem

Reklamy

One response

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s