Pieczone argentyńskie pierogi z wieprzowiną

Dziś proponuję Wam danie luksusowe, o wysublimowanym smaku, bardzo wpisujące się w moje kulinarne gusta. Może bardziej na spokojny weekend, niż na zwykły dzień tygodnia. Przepis na nie określiłabym jako jeden z cyklu: „przepisy dla wytrwałych”. Efekt jest spektakularny, ale czas przyrządzenia może wynosić – uwaga! – nawet do 4h. Ciasto na pierogi jest bowiem dość  kłopotliwe w tym przepisie – słabo się je wałkuje i niezbyt dobrze się lepi. W smaku jednak jest rzeczywiście przepyszne.

Przepis ten inspirowany jest książką Hanny Szymanderskiej pt.” Kuchnia Pachnąca Przyprawami”, w której niestety często brakuje detali dotyczących m.in. czasu przygotowania poszczególnych składników potrawy.

i-kuchnia-pachnaca-przyprawami

Dla tych, których nie udało mi się na wstępie przestraszyć, prezentuję poniżej przepis:

Składniki – farsz:

  • 500 g dobrej gatunkowo wieprzowiny (polecam polędwicę wieprzową)
  • 1 mała cebulka, drobno posiekana
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • kilka czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka kuminu
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki mielonego chilli
  • pół łyżeczki mielonego kminku
  • pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki

Składniki – ciasto:

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:

  1. Posiekać masło z mąką na „piasek”. Dodać sól i wodę. Wyrobić ciasto (ok 15 min) i schłodzić na minimum pół godziny. Przed schłodzeniem polecam włożyć ciasto na chwilę do mikrofalówki (będzie dzięki temu bardziej jednolite – masło rozpuści się).
  2. W rondelku podsmażyć na oliwie polędwicę wieprzową przez ok 10 min (będzie się dzięki temu łatwiej ją siekało).
  3. Wyjąć polędwicę z rondelka, położyć na desce do krojenia i posiekać drobno.
  4. W rondelku rozgrzać oliwę i dodać posiekaną cebulę.
  5. Po około 3 min dodać do tego posiekane mięso. Smażyć do zrumienienia, przynajmniej 15 min.
  6. Po tym czasie dodać przyprawy (kmin, chili, paprykę, pieprz i sól), stale mieszając mięso.
  7. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i dodać do rondelka na samym końcu.
  8. Farsz ostudzić. W tym czasie ugotowane jajka oraz oliwki pokroić w drobne plastry.
  9. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 2 mm. Wyciąć duże krążki ciasta. Nałożyć farsz z mięsa, a na nim plasterek jajka oraz drobno posiekaną oliwkę. Zlepić brzegi ciasta.
  10. Gotowe pierogi odłożyć na posypanym mąką półmisku i wstawić do lodówki na 2h.
  11. Po upływie tego czasu piec pierogi w temperaturze 170 st. przez ok 30 min.

A oto i efekt końcowy:

Argentyńskie pierożkiPierogi doskonale smakują z sosem składającym się z roztopionego  masła z rozmarynem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s