Kotlety mielone z indyka

Dzisiejszy wpis będzie krótki i treściwy. Będzie ponadto dotyczył tego, co lubi chyba niemal mężczyzna, a mianowicie.. kotletów mielonych 🙂 Pewnie wspominałam już tu, że nieszczególnie przepadam za ‚mielonymi’, ale dla mielonego mięsa z indyka robię wyjątek, ponieważ jest relatywnie zdrowe i delikatne w smaku.

Składniki (na 4 kotlety):

  • 450 g dobrej jakości mielonego mięsa z indyka
  • 30 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soli zmiękczającej mięso
  • papryka słodka
  • pieprz
  • kurkuma
  • czarny lub biały sezam (do posypania)
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Drobno posiekane orzechy włożyć do miski, dodać mięso oraz jajko i sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszać.
  2. Na niedużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Mięso rozłożyć na całej powierzchni patelni i smażyć na silnym ogniu przez 5 min z każdej strony.
  3. Usmażonego indyka lekko ostudzić i podzielić na 4 części (tak, jak dzieli się kawałki pizzy). Każdą z części posypać sezamem.Kotlety mielone z indyka_1

Czas przygotowania: 25 min.

Przy tworzeniu przepisu inspirowałam się książką Adama Wieczorka pt. „Kuchnia Japońska”

Kuchnia_Japońska

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s