Sushi

sushi
Temat sushi jest to temat znany, mniej lub bardziej lubiany, wydaje się, że już dość oklepany i maglowany do bólu.. A jednak pomimo to, dla mnie sushi wciąż nie zatraciło dawnego uroku i kojarzy mi się z celebrowaniem ważnych wydarzeń w moim życiu. Dlatego właśnie post o sushi wybrałam na dzisiejszy dzień.

Ostatnie urodziny świętowałam w restauracji Maguro Sushi (w dzień urodzin), którą serdecznie wszystkim polecam. Dla przyjaciół zorganizowałam natomiast małą urodzinową imprezę – również z sushi:

urodzinowe sushi

Spośród warszawskich restauracji sushi niewątpliwie na uwagę zasługuje także restauracja Sushi King, która serwuje także sushi na ciepło!!)

Przejdźmy do rekomendowanej przeze mnie procedury przyrządzania sushi.

Najbardziej skomplikowanym elementem sushi jest niewątpliwie specjalny lepki ryż. Nie ma sensu przygotowywać sushi z innego ryżu niż „ryż do sushi”, ponieważ nie będzie się dostatecznie kleił.

Procedura przygotowania ryżu: Ryż płuczemy na sitku lub w garnku – kilkakrotnie wlewamy i wylewamy wodę. 1,2 szklanki wody na szklankę ryżu. Ryż gotujemy przez 10 min od momentu doprowadzenia wody do wrzenia, na bardzo małym gazie, uważając żeby nie przypalić go – warto ryż mieszać drewnianą łyżką w trakcie gotowania co 2-3 minuty. Gdy woda zbyt szybko wyparuje (przed upływem 10 min), uzupełniamy jej poziom o 2-3 łyżki. Ryż studzimy i dodajemy do niego 2-3 łyżki specjalnego sosu do ryżu do sushi, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia najlepiej na min. 30 min. Kiedy już ryż wyjdzie nam nie za twardy, nie za miękki i – oczywiście – nie przypalony, osiągniemy już 50 % sukcesu.

Składniki (dla 2 osób na różne rodzaje sushi):

  • 3 listki nori (sprasowane algi)
  • 250 g ryżu – ugotowanego wg. powyższej procedury
  • 100 g łososia
  • 3 łyżki sosu do ryżu
  • puszka tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym)
  • paluszki surimi
  • papryka
  • ogórek
  • awokado
  • biały i czarny sezam
  • bambusowa mata do zwijania sushi
  • imbir
  • wasabi
  • sos sojowy

Przygotowania sushi, czyli tak naprawdę jego rolowania, najlepiej nauczyć się z filmu. Osobom anglojęzycznym polecam ten film (krótko i na temat): Cooking Tips: How to roll sushi

Jeśli chodzi o moje ulubione smaki, najbardziej lubię California Maki Roll:

california maki rollA oto jak je zrobić:

1.Matę do zwijania owija się przezroczystą folią kilka razy (żeby nie przyklejał się do niej ryż).

2. Dzielimy listek nori na pół wzdłuż dłuższego boku (prostopadle do nacięć).

3. Na całą powierzchnię połówki listka nori nakładamy jak najbardziej równomiernie ryż (jak najcieńsza warstwa ryżu)

4. Odwracamy nori, tak by ryż przy zawijaniu był na zewnątrz.

5. Na nori nakładamy składniki – na zdjęciu są to awokado i przekrojone (wzdłuż) na pół paluszki surimi.

6. Po umieszczeniu składników, rolujemy całość przy pomocy bambusowej maty, na której umieszczone są składniki. Dociskamy tak, by zakleiły się one równomiernie i kroimy ostrym nożem na 8 kawałków każdy rulon.

7. Imbir jemy (oczywiście pałeczkami) bezpośrednio przed sushi, by oczyścić nasze kubki smakowe. Imbir także świetnie przeciwdziała przeziębieniom, dzięki swym właściwościom odkażającym.

8. Sushi maczamy w sosie sojowym lub lekko polewamy nim (zależnie od preferencji).

9. Dla wielbicieli mocnych wrażeń, na sushi nakładamy szczyptę wasabi i konsumujemy. Polecam NAPRAWDĘ szczyptę!

Drugim moim ulubionym rodzajem sushi jest maki z wędzonym łososiem oraz truskawką (nie wymaga dużo zachodu – jak na sushi oczywiście – a jest pyszne).

sushi z truskawka i lososiem wedzonym

A na koniec – zdjęcie mojego standardowego zestawu sushi – idealnego na domową imprezę bądź spotkanie towarzyskie:

domowe sushi spotkanie z sushi

I – dla porównania – domowe sushi wykonane przez mojego zaprzyjaźnionego sushi mastera: (zwróćcie uwagę na sushi owinięte w naleśnik na 2 zdjęciu) 🙂

sushi mastersushi master 2

Wpis powstał przy współpracy z Logical Emotions.

Reklamy

2 responses

  1. Szukam właśnie jakiejś inspiracji na sobotni obiad i nie mogę się zdecydować patrząc i czytając niektóre w(o)pisy! Ale jednego jestem pewna- wpadam do Ciebie na sushi 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s