Świąteczne pierniczki!

Jak pewnie wiele osób, ja również uległam świątecznej manii pieczenia pierników. Wczoraj dzięki nieocenionej pomocy Dominiki (dziękuję!!) upiekłam pierwsze pierniki w swoim życiu (pieczenie trwało prawie do 1 w nocy, ale wróciłam do domu z 2-kilogramowa siatką pierników!).

A oto i przepis, który dostałam od Domi:

Składniki (na 2 kg pierników albo i więcej):

  • 500 g mąki (dałyśmy tortową)
  • 200 g miodu
  • 200 g cukru pudru
  • 120 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

Przygotowanie:

  1. Miód zagotować z przyprawą do piernika w garnuszku, intensywnie mieszając. Gdy masa nie będzie mieć grudek – przestudzić.
  2. Margarynę posiekać drobno w misce wraz z całością mąki oraz jajkiem i łyżeczką sody.
  3. Do miski z margaryną, mąką i jajkiem dodać przestudzoną mieszankę miodu z przyprawą do piernika.
  4. Najpierw masę pomieszać łyżką a następnie wyrabiać ręką do uzyskania odpowiedniej konsystencji (najbardziej pożądane jest niezbyt lepkie, ale też niezbyt mączne ciasto).
  5. W razie gdyby za bardzo się kleiło, małymi porcjami dosypywać mąkę, cały czas wyrabiając ciasto.
  6. Wyrobione ciasto można odstawić na 10 min. Po tym czasie wałkować na grubość 2 mm (pierniki urosną podczas pieczenia!). Pamiętajcie żeby podsypać blat, na którym wałkujemy mąką, żeby pierniczki nie przywarły do niego.
  7. Użyć ulubionych foremek świątecznych, ułożyć pierniki na blasze w pewnych odstępach od siebie i piec przez ok 10 min w temp 170 – 180 st, cały czas pilnując żeby się zanadto nie przypaliły.
  8. Wyciągnąć z piekarnika, przestudzić, przełożyć na talerz, w tym czasie do nagrzanego piekarnika można już włożyć kolejną porcję na 2 blasze.

A oto mała relacja z dzisiejszego dekorowania pierników – tu nieocenioną pomocą okazał się być mój brat:

wspólne dekorowanieDo dekorowania użyliśmy m.in:

1. Polewy ciemnej – 2 tabliczki ciemnej gorzkiej czekolady Wedel, masło oraz mleko – intensywnie mieszać na małym ogniu w rondelku do całkowitego roztopienia się składników.

2. Polewy jasnej – cukier puder, sok z 2 cytryn, 8 kostek białej czekolady oraz trochę masła.

3. posypki kolorowej, płatków czekoladowych, wiórków kokosowych, płatków migdałowych, pestek dyni, pestek słonecznika, orzechów laskowych i rodzynek.

A oto i efekty:

pierniczki talerz 1 talerz 2 talerz 3 Talerz MateuszaPierniki zajęły niemal cały świąteczny stół! Nie pozostaje mi chyba zatem nic innego jak zapytać, kto chce piernikową paczkę od Świętego Mikołaja? 🙂

pierniczkowy świąteczny stół

Reklamy

2 responses

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s