Smażone krewetki maślano – czosnkowe

Kolejne danie z cyklu szybkich w przyrządzeniu, smacznych, zdrowych, a przy tym niebanalnych. Całkowity czas przyrządzenia – ok 25 min. Nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, a duża zawartość czosnku pomocna jest także w walce z przeziębieniami.

A oto jak to zrobić:

Składniki (dla 2 osób):

  • 250 g mrożonych krewetek Black Tiger
  • 2-3 ząbki czosnku (w zależności od wielkości)
  • zioła prowansalskie
  • 50 g masła

Przygotowanie:

  1. Krewetki rozmrażam przez około 3 godziny w misce z zimną wodą. Po upływie tego czasu odkrawam ich ogonki (lubię, gdy odkroi się je przed jedzeniem, wtedy zwyczajniej wygodnie się je).
  2. Na małym ogniu na patelni rozgrzewam 30 g masła wraz z wyciśniętym czosnkiem. Czekam 2 min.
  3. Na patelnie dodaję krewetki. Zwiększam lekko gaz. Przewracam je na drugą stronę co około 3 minuty. Po 7 minutach smażenia dodaję 20 g masła (pozostałą część).
  4. Po upływie 10 min posypuję krewetki ziołami prowansalskimi. Całkowity czas smażenia – około 15 min.

Propozycja podania: Krewetki maślano-czosnkowe na rukoli z pomidorkami truskawkowymi:

krewetki maslano-czosnkowe krewetki

Talerz: własność mamy (niestety 😛 )

 

Reklamy

One response

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s