Indyk pieczony z suszoną śliwką

Prawdziwie świąteczna potrawa ze zdrowego i bardzo przeze mnie lubianego indyka!

Indyk jest stosunkowo „łatwy w obsłudze” i zdecydowanie zdrowszy od kurczaka. Jedyne ryzyko, które powstaje przy przyrządzaniu indyka to nadmierna suchość mięsa. Są jednak na to bardzo proste metody. Mięso należy zwilżyć oliwą (nie żałując jej), przykrycie folią mięsa też jest nie bez znaczenia 🙂

A oto i przepis:

Składniki (dla 3-4 osób):

  • 600 g fileta z piersi indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 10-12 dużych suszonych śliwek kalifornijskich
  • 10 dużych łyżek oliwy z oliwek
  • sól peklowa
  • pieprz
  • 1 łyżka rozmarynu
  • przyprawa do indyka Kamis (bardzo dobrze się sprawdza!)
  • folia aluminiowa

Przygotowanie:

  1. Pierś z indyka myję i umieszczam w żaroodpornym naczyniu.
  2. Ostrym nożem robię dość głębokie nacięcia tworząc „kieszonki”, w którym następnie umieszczam śliwki suszone.
  3. Tworzę sos (12 łyżek oliwy z oliwek, wyciśnięte 2 ząbki czosnku, sól peklowa, pieprz oraz przyprawa do indyka Kamis), którym obficie i równomiernie polewam indyka.
  4. Pieczenie: rozgrzewam piekarnik do 200 st na termoobiegu. Do nagrzanego piekarnika wkładam indyka w naczyniu żaroodpornym, polanego sosem. Piekę 15 min, po tym czasie wyjmuję i szczelnie przykrywam naczynie folią. Piekę kolejne 25 min pod przykryciem. Po 40 min indyk powinien być gotowy.

Upieczone mięso jest bardzo delikatne i – co najważniejsze –  nie jest suche.

Smaczne, aromatyczne, zdrowe, naprawdę łatwe w przyrządzeniu danie! Polecam.

Indyk pieczony

Moja propozycja podania – z surówką z tartej marchewki i jabłka (były też placuszki z cukinii). W roli modela gościnnie wystapił stół w moim domu rodzinnym 🙂

Indyk pieczony ze śliwką

Reklamy

One response

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s