Chili con Carne

Chili con Carne to jedno z moich popisowych obiadowych dań. Niezbyt skomplikowane, dość czasochłonne (przygotowywanie może zająć nawet około 1 godziny, jednak zapewniam, że będzie to właściwie spożytkowany czas). Ryzyko nie uzyskania założonego efektu jest jednak znikome 🙂 A smak.. pikantny, wyrazisty, po prostu – kwintesencja meksykańskiej kuchni!

A oto i przepis:

Składniki (na porcję dla 4 osób):

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku – drobno posiekane
  • 1 średnia cebula (np. biała) – drobno posiekana
  • połowa małej papryczki pepperoni
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (tzw. kumin)
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 1 koncentrat pomidorowy (ja użyłam Pudliszki)
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 1 czerwona papryka – pokrojona w drobną kostkę
  • 1 pomidor – pokrojony w kostkę
  • 200 g czerwonej fasoli „kidney” odsączonej z zalewy

Przygotowanie:

  1. Na małym ogniu rozgrzewam na patelni oliwę. Przez 2 min podpiekam na oliwie posiekany drobno czosnek oraz cebulę. Następnie dodaję do tego łyżeczkę kminu rzymskiego oraz łyżeczkę oregano.
  2. Dodaję do tego mięso oraz drobno posiekaną papryczkę pepperoni, które podsmażam na zwiększonym ogniu przez około 10 min, mieszając co około minutę. Mięso przyprawiam odrobiną soli i pieprzu.
  3. Następnie dodaję do tego pokrojoną w drobną kostkę paprykę i czekam ok 5 min.
  4. Gdy papryka trochę zmięknie dodaję na patelnię kostkę bulionową (można dodać też ok 2 łyżki wody) i mieszam tak, aby się rozpuściła.
  5. Po kolejnych 5 minutach dodaję pokrojonego pomidora oraz fasolę. Czekam ok 2 min (ważne aby fasola nie była zbyt długo na patelni, by nadmiernie nie zmiękła!).
  6. Na koniec dodaję słoiczek koncentratu pomidorowego oraz odrobinę wody. Intensywnie mieszam na patelni wszystkie składniki przez kolejne 2 min.

Smacznego 🙂

chili con carneChili con carne można podawać zawinięte w tortilli i zapieczone w piekarniku (przez ok 7 min w temp. 150 st.) bądź z ryżem (wedle uznania). Ja osobiście jestem największą zwolenniczką tej pierwszej opcji.

chili con carne w tortilli

 

 

Reklamy

2 responses

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s