Dietetyczne ciasteczka owsiane z suszonymi daktylami

DietCo zrobić, gdy z reguły staramy się odżywiać się zdrowo, jednak czasem najdzie nas niepohamowana chęć na słodycze? Zimowa aura oraz sezon chorobowy również nie są w tej kwestii naszymi sprzymierzeńcami. Co zrobić, by w sposób sprytny ustrzec się przed słodkimi pokusami, pozostając jednak z miłym uczuciem sytości? Odpowiedź jest prosta: Upiec owsiane ciasteczka!

Składniki: (dla 1-2 osób):

  • 1 jajko
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki miodu (może być wielokwiatowy, ja dałam nektarowo – rzepakowy)
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki mąki
  • 200 g płatków owsianych
  • 50 g pestek dyni
  • 8 dużych daktyli suszonych
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 mała łyżeczka cukru migdałowego (dla pięknego aromatu)

Przygotowanie:

  1. Jajko wbijam do miski i intensywnie mieszam.
  2. Dodaję jogurt naturalny oraz miód i dalej mieszam.
  3. Wsypuję  płatki owsiane oraz pestki dyni.
  4. Rozcieńczam masę 1 łyżką wody oraz 1 łyżką oliwy z oliwek.
  5. Następnie dodaję 2 łyżki mąki. Mieszam.
  6. Siekam drobno suszone daktyle i dodaje je do masy.
  7. Na koniec dodaję proszek do pieczenia i cukier migdałowy.
  8. Ciasteczka formuje na papierze do pieczenia w owalnym kształcie, ok. 1 cm grubości.
  9. Piekę w temp. 160 st. przez ok 25- 30 min na termoobiegu.

Gotowe ciasteczka stanowią idealną (zdrową i sycącą) przekąskę w ciągu dnia.

ciasteczka owsianeciasteczka-1

Reklamy

2 responses

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s