Sałatka z karmelizowaną gruszką

Tą sałatkę wymyśliłam podczas mojej (niełatwej) przeprawy z tofu (przepis na tofu słodko-kwaśne już wkrótce :)) A zainspirowało ją menu restauracji, w której na miejscu okazało się, że sałatki – pomimo, że jest w menu – niestety „dziś już nie mają”. Restauracji nie będę „reklamować”, ale jestem im wdzięczna za to, że natchnęli mnie do wymyślenia tak prostej i – jednocześnie – tak pysznej sałatki.

W jej skład wchodzą w zasadzie 4 składniki: gruszka, rukola, orzechy włoskie i ser camembert.

skladniki salatki z gruszką

Składniki:

  • 1 dojrzała gruszka
  • 50 g rukoli/roszponki (lub mix obu sałat)
  • 10 g orzechów włoskich (ok 12-15 sztuk)
  • 50 g sera Camembert
  • 10 g masła
  • 3 duże łyżki miodu
  • cytryna
  • sól ziołowa

Przygotowanie:

1. Gruszkę obieram, kroję na kawałki 2×2 cm.

2. Gruszkę karmelizuję na rozgrzanej patelni na rozgrzanym maśle (kostka 10g) pomieszanym z 3 łyżkami miodu przez ok. 10 min.

3. Rukolę wsypuję do miski, delikatnie kropię cytryną i posypuję solą ziołową dla smaku.

4. Do rukoli dodaję orzechy włoskie.

5. Kroję ser camembert na małe kawałeczki (mniejsze niż kawałki gruszki) i dodaję do sałatki.

6. Na samym końcu dodaję do sałatki gorącą jeszcze gruszkę. Warto sałatkę skonsumować zaraz po zdjęciu gruszki z patelni – smakuje wyśmienicie, ponieważ dzięki temu minimalnie roztopi się także ser!

Oto moja propozycja podania:

salatkasalatka z gruszka

Reklamy

2 responses

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s