Zupa – krem pieczarkowy

Jaka zupa jest idealna na chłodne zimowe wieczory, a do tego jeszcze tak bardzo kojarzy się ze Świętami? Oczywiście – krem pieczarkowy.

Gdy jeszcze do powyższego dodam, że zupa ta jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych, już nic nie powinno Was powstrzymać przed wypróbowaniem tego przepisu!

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 300 g pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • 1 kostka bulionu grzybowego
  • śmietana 18%
  • 300 ml wody
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 25 g masła

Przygotowanie:

1. Siekam cebulkę w drobną kostkę i podsmażam w dużym garnku na maśle przez ok 5 min.

2. Następnie dodaję do garnka pokrojone w cienkie plastry pieczarki i obsmażam je przez ok 20 min.

3. Dodaję kostkę bulionu grzybowego oraz wodę i gotuję przez następne 10-15 min. Studzę przez 10 min (najlepiej przy otwartym oknie).

4. Zawartość garnka przelewam do blendera i miksuję.

5. Przelewam z powrotem do garnka, lekko podgrzewam i dodaję 2 duże łyżki śmietany.

Zupę dekoruję kawałkami pieczarek oraz oregano. Smacznego !krem pieczarkowykrem pieczarkowy-2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s