Krem z kalafiora i cukinii

Pozazdrościłam Zosi i Kasi ich kremu z kalafiora i postanowiłam zrobić własny:) Moja zupa ma mlecznobiały kolor i jest nie tylko zdrowa, ale i przepyszna i sycąca. Idealna na chłodne jesienne wieczory. Moja propozycja serwowania: z odrobiną jogurtu, podsmażaną wędzoną polędwicą i udekorowana pietruszką. W towarzystwie czosnkowych grzanek zupa ta może nawet zastąpić obiad.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz
  • pietruszka

Przygotowanie:

  1. Myję kalafiora, dzielę na tzw. różyczki i wrzucam do gotującej się wody na 12- 15 min, do czasu aż kalafior stanie się miękki. Przyprawiam go lubczykiem, solą i pieprzem.
  2. Cukinię obieram i kroję na plastry, które podpiekam na rozgrzanej oliwie wraz z cebulką posiekaną w drobne prążki i drobno posiekanym czosnkiem przez ok 10 min – aż cukinia zmięknie i lekko się zarumieni.
  3. Kalafior studzę przy otwartym oknie 5-10 min.
  4. Kalafior, cukinię, cebulę i czosnek wraz z odrobiną wody pozostałej z gotowania kalafiora przekładam do blendera i miksuję ok. 2 min.
  5. Zmiksowane warzywa przekładam z powrotem do garnka, dodaję 2-3 łyżki jogurtu naturalnego.
  6. Szynkę kroję w plastry i wkładam je na 150 st. do piekarnika na 5 min. Upieczone plastry szybki kroję w drobną, symetryczną kostkę i wrzucam je do zupy.
  7. Przyprawiam solą i pieprzem do smaku.
  8. Zupa jest już gotowa:) Smacznego.

A oto moja propozycja podania tej zupy:

Reklamy

3 responses

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s