Zainspirowana niedawną wizytą w – podobno – najlepszej włoskiej pizzerii w Trójmieście (http://www.restauracjatesoro.pl/) oraz rozsmakowana we wspaniałej serowanej tam Bruschetcie, postanowiłam udowodnić sobie i innym, że pomimo zaawansowanej jesiennej pogody, nasze polskie pomidory wciąż mają smak przypominający nam jak niedawne jeszcze lato..
Bruschettę cenię za to, że jest daniem prostym, szybkim w przygotowaniu, zdrowym, ale także bardzo efektownym. Do przygotowania Bruschetty potrzebne są bowiem jedynie 4 składniki! Na tą proponowaną przeze mnie składają się: pół bagietki korzennej, czosnek, pomidor oraz oliwa z oliwek.
Składniki (dla 1 osoby):
- Pół bagietki korzennej
- Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (jak najlepszej jakości)
- Jeden duży pomidor
- Dwa ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- Listki bazylii lub rukoli do dekoracji
Przygotowanie:
- Kroję bagietkę korzenną na pół, polewam ją obficie oliwą.
- Wyciskam po 1 ząbku czosnku na każdą połówkę bagietki.
- Nagrzewam piekarnik do 150 stopni i wkładam 2 kawałki bagietki na 10 minut aż bagietka będzie chrupka.
- Kroję pomidora w dość drobną kostkę, następnie posypuję go pieprzem i solą.
- Wyciągam bagietkę z piekarnika i delikatnie nakładam na nią kawałki pomidora.
- Dekoruję Bruschettę świeżą bazylią.
Reklamy
Wygląda smakooooowicie!!!
Lekko i zdrowo 🙂
Doskonale smakuje, również z dodatkiem sera. Zarówno Camembert jak i Mozzarella spisują się na medal 😉
Mam nadzieje ze zostane zaproszona na degustacje??:)
no pewnie, zapraszam ! :*
Włoska kuchnia jest super! 🙂
ważna jest jakość użytych składników, kuchnia włoska jest poezją smaków, ta bardziej skomplikowana, jak i ta prosta.zresztą dobrze to Martyna ujęła w swoim motto.