Bruschetta

Zainspirowana niedawną wizytą w – podobno –  najlepszej włoskiej pizzerii w Trójmieście (http://www.restauracjatesoro.pl/) oraz rozsmakowana we wspaniałej serowanej tam Bruschetcie, postanowiłam udowodnić sobie i innym, że pomimo zaawansowanej jesiennej pogody, nasze polskie pomidory wciąż mają smak przypominający nam jak niedawne jeszcze lato..

Bruschettę cenię za to, że jest daniem prostym, szybkim w przygotowaniu, zdrowym, ale także bardzo efektownym. Do przygotowania Bruschetty potrzebne są bowiem jedynie 4 składniki! Na tą proponowaną przeze mnie składają się: pół bagietki korzennej, czosnek, pomidor oraz oliwa z oliwek.

Składniki (dla 1 osoby):

  • Pół bagietki korzennej
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia (jak najlepszej jakości)
  • Jeden duży pomidor
  • Dwa ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Listki bazylii lub rukoli do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Kroję bagietkę korzenną na pół, polewam ją obficie oliwą.
  2. Wyciskam po 1 ząbku czosnku na każdą połówkę bagietki.
  3. Nagrzewam piekarnik do 150 stopni i wkładam 2 kawałki bagietki na 10 minut aż bagietka będzie chrupka.
  4. Kroję pomidora w dość drobną kostkę, następnie posypuję go pieprzem i solą.
  5.  Wyciągam bagietkę z piekarnika i delikatnie nakładam na nią kawałki pomidora.
  6. Dekoruję Bruschettę świeżą bazylią.
Reklamy

7 responses

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s