Pizza z czerwonym pesto, awokado i paluszkami krabowymi

Moim ulubionym daniem jest pizza, którą przygotowywałam już na dziesiątki sposobów. Zwykle jednak składniki na pizzy trzymały się pewnej konwencji.

Dziewczyny z fenomenalnego bloga http://wbrzuchu.blogspot.com/ zainspirowały mnie do stworzenia NAPRAWDĘ unikalnej pizzy. Unikalnej ze względu na dobór składników. Najpierw sprawdziłam co mam w lodówce – hmm,ciasto do pizzy, które robiłam 2 dni temu (im dłużej leży – oczywiście w lodówce, tym, wbrew pozorom, jest lepsze!), pół awokado, paluszki krabowe, czerwone pesto.. Czemu nie zrobić z tego wszystkiego pizzy i nie wymyślić jej jakiejś oryginalnej, jedynej w swoim rodzaju nazwy?

Tworząc ten przepis inspirowałam się kombinacjami składników na pizzy w restauracji Bordo w Warszawie (http://bordo.com.pl/pizza.html), którą to wszystkim serdecznie polecam !

Dzięki użyciu mąki orkiszowej i ziemniaczanej, pizza jest znacznie zdrowsza (ograniczamy spożycie białej mąki)

Składniki (ciasto):

  • Kostka drożdży
  • 500 g mąki orkiszowej (typ 700)
  • 200 g mąki ziemniaczanej
  • Szklanka ciepłej (nie gorącej!) wody/mleka
  • Łyżeczka cukru
  • Jedno całe jajko
  • 2 łyżeczki soli
  • Oliwa z oliwek

Pozostałe składniki:

  • Pół słoiczka czerwonego pesto
  • 6 paluszków surimi
  • Połowa dojrzałego awokado (powinno być dość miękkie)
  • 200 g startego sera mozzarella

1. ROZCZYN:

Wrzucamy kostkę drożdży do plastikowej, dużej miski. Dolewamy ciepłą wodę/mleko i dodajemy łyżeczkę cukru. Do tego dodajemy 5 dużychłyżek mąki orkiszowej. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce (może być nagrzany piekarnik/kuchenka mikrofalowa) na 20-30 min do wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów, pamiętajmy zatem, aby upewnić się, że okna są w tym czasie zamknięte.

2. CIASTO:

Do rozczynu dodajemy pozostałą ilość mąki orkiszowej oraz mąkę ziemniaczaną, jajko oraz sól. Ugniatamy ręką aż do uzyskania jednolitej, nie klejącej się, mącznej masy. By „odczepić” ciasto od ręki należy obficie skropić ją oliwą z oliwek.

Dobrze jest odstawić ciasto jeszcze na 30 min w ciepłe miejsce.

Następnie wałkujemy ciasto do uzyskania pożądanej grubości. Smarujemy blachę oliwą i rozkładamy na niej ciasto.

Ciasto smarujemy czerwonym pesto. Kładziemy na nim pokrojone w kostkę paluszki krabowe oraz awokado. Posypujemy serem mozzarella.

Pieczemy ok 20 min w temperaturze 180 st.

Efekt przedstawiam poniżej. Do dekoracji użyłam listków świeżej bazylii.

Reklamy

One response

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s