Phat Thai (tajski makaron ryżowy z krewetkami)

Kuchnia tajska to przede wszystkim różnorodność przypraw, owoców, warzyw i – przede wszystkim – owoców morza. Tajowie (zupełnie jak ja!) uwielbiają jeść. Ich kuchnia jest nie tylko wyrazista, pyszna, ale także bardzo zdrowa.

Poniżej zamieszczam kilka zdjęć z mojej podróży do Tajlandii, która miała miejsce w wakacje 2010. Zdjęcia tajskiego jedzenia oraz ulicznych jadłodajni zapadły mi szczególnie w pamięć.

Przejdźmy do samego przepisu 😉

Phat thai to makaron ryżowy przysmażony z krewetkami, warzywami, jajkiem i posypany orzeszkami ziemnymi. Przez wielu (w tym i mnie) uważany za narodową potrawę Tajlandii.

 Phat thai nie jest zbyt skomplikowane do przyrządzenia, które nie powinno zająć więcej niż 30 minut. Danie jest pyszne, o zdecydowanym, słodko – kwaśno -pikantnym smaku, a przy tym bardzo zdrowe i lekkie.

Składniki:

  • 200 g szerokiego makaronu ryżowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 250 g krewetek Black Tiger
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 dymka pokrojona na cienkie krążki lub w kostkę
  • 2 ubite jajka
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 czerwona papryka
  • Posiekane orzeszki ziemne (opcjonalnie)
  • Listki bazylii (do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki marynuję w marynacie (sok z 1 limonki, sok z 1 cytryny, połowa posiekanej czerwonej papryczki chili, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru – białego lub brązowego) co najmniej 2 godziny.
  2. W małym rondelku zagotowuję krewetki razem z marynatą i gotuję przez ok. 10 min, do czasu uzyskania przez krewetki miękkości.
  3. W tym samym czasie w innym garnku doprowadzam wodę do wrzenia, dodaję 1 łyżkę soli, wrzucam makaron ryżowy, wyłączam gaz i
    pozostawiam makaron na ok. 5 min we wrzącej wodzie. Później odlewam wodę i pozostawiam makaron na sitku.
  4. Na dużej patelni (lub w woku) smażę dymkę i czosnek na oleju sezamowym. Kiedy się lekko zeszklą dodaję pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
  5. Następnie na patelnię dodaję krewetki wraz z marynatą.
  6. Do całości dodaję makaron ryżowy.
  7. Po ok. 2 min wlewam na patelnie 2 ubite wcześniej jajka. Mieszam energicznie przez kolejne 2 minuty.

W zależności od preferencji, można dodać na koniec trochę więcej sosu ostrygowego i oleju sezamowego. W ten sposób danie nie będzie zbyt suche. Moja interpretacja podania tej potrawy przedstawiona została poniżej. Do dekoracji użyłam listków świeżej bazylii.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s