Zupa – krem marchewkowy z nutą imbiru

Składniki:

  • 1 kg marchewek
  • kawałek (8-10 cm) korzenia imbiru
  • 1 kostka rosołowa lub 2 łyżki bulionu warzywnego
  • 1 mała cebula
  • odrobina masła
  • zmielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieram i siekam w kostkę. Na rozpuszczonym w rondelku maśle podpiekam cebulkę, aż lekko się zeszkli.
  2. Gotuję ok. 1 litr wody, wlewam ją do rondelka i dodaję kostkę rosołową.
  3. Marchewki i imbir obieram i kroje w plastry o grubości ok 1 cm. Pokrojone wrzucam do zagotowanego bulionu.
  4. Gotuję ok 25 min do uzyskania przez marchewki miękkości (można to łatwo sprawdzić widelcem)
  5. Po upływie 25 min studzę wywar przez 10 min. Po przestudzeniu miksuję wszystko w blenderze.
  6. Zupę przelewam z powrotem do rondelka. Dodaję odrobinę zmielonego pieprzu.
  7. Gotowe !
    Dla podkreślenia walorów smakowych polecam serwowanie zupy z nachosami o smaku neutralnym.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s