Pieczony filet z łososia z karmelizowaną gruszką

Z tego przepisu jestem szczególnie dumna, ponieważ praktycznie od początku do końca sama go wymyśliłam.

Jak wiadomo, nie ma Masterchefa bez innowacyjności i chęci podejmowania ryzyka, tak więc – oto i on.

Składniki (na 2 porcje):

  • 300 – 400 g świeżego fileta z łososia norweskiego
  • 1/2 kostki masła (najlepiej osełkowego)
  • pół cytryny
  • 1 gruszka
  • 4 łyżki cukru (może być biały bądź trzcinowy)
  • sól zmiękczająca mięso (pół łyżeczki)
  • przyprawa do kurczaka
  • pieprz

Przygotowanie:

Łososia przekładam na folię, robię kilka poprzecznych nacięć (dość głębokich) i w te nacięcia wkładam plastry masła. Posypuję łososia solą zmiękczającą mięso, przyprawą do kurczaka i pieprzem. Cytrynę kroję w plastry, z jednego z nich wyciskam sok na łososia, pozostałe kładę na folii obok ryby. Piekę w temperaturze 180 st. przez ok. 25-30 min.

Gruszkę obieram i kroję w plastry. Wycinam ogryzek. Roztapiam 2 plastry masła z 4 łyżkami cukru w rondelku. Gruszkę karmelizuję przez 20 min, uważając by ogień nie był za duży.

Po upieczeniu łososia nakładam na niego karmelizowaną gruszkę (musi być gorąca).

Danie podaję z ryżem Basmati.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s