Tajska zupa Tom Kha Gai z kurczakiem i mleczkiem kokosowym

Tom Kha Gai pierwszy raz miałam okazję spróbować dwa lata temu, będąc na wycieczce w Tajlandii. Jest ona jedną z najpopularniejszych zup tajskich, a według mnie także najbardziej aromatyczną, efektowną. Przy tym wszystkim jest niezbyt skomplikowana.

Polecam ją przede wszystkim tym, którzy chcą zachwycić kogoś pysznym daniem, lecz dopiero uczą się gotować, ze względu na niskie ryzyko tego, że potrawa może się nie udać

Składniki:

  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 200 g filetów z piersi kurczaka
  • 10-20 dag pieczarek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,4 l mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego lub trzcinowego
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • kawałek 3cm korzenia imbiru (może być też 1 łyżka imbiru w proszku)
  • marynowana trawa cytrynowa (opcjonalnie, do kupienia np. w Real)

Przygotowanie:

  1. Pieczarki i pierś z kurczaka pokrojoną w małą kostkę gotujemy na małym ogniu przez 15 min w bulionie warzywnym.
  2. Po chwili dodajemy posiekany drobno imbir, łyżeczkę cukru trzcinowego, łyżeczkę chili w proszku, trochę kolendry w proszku oraz łyżeczkę cytryny.
  3. Kiedy kurczak i pieczarki będą miękkie zmniejszamy jeszcze bardziej ogień i dodajemy mleczko kokosowe.
  4. Zupę energicznie mieszamy przez 5 min.
  5. Gotowe !

Efekt: królowa tajskich zup – jednocześnie kwaśna, słodkawa i pikantna.

Moja propozycja podania: zupa Tom Kha Gai plus sushi:

Reklamy

One response

  1. Zupa rzeczywiście jest prosta w przygotowaniu i smakuje wspaniale. Żeby jednak podkreślić jej oryginalność, polecam dosypać sporą garść wiórków kokosowych oraz dodać 2 łyżki sosu ostrygowego. 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s