Sery zapiekane w jabłkach

„Masz ochotę na jabłko?”

Jeśli wypróbujecie ten przepis, gwarantuję, że to pytanie nabierze dla Was zupełnie nowego znaczenia!

Zawsze staram się, by potrawy, które przygotowuję były mało czasochłonne, ale przy tym efektowne i – co najważniejsze – genialne w smaku.Danie, które Wam dziś proponuję,  jest zatem zarówno proste, jak i wykwintne. Proste w przygotowaniu – wykwintne w smaku.  Poprzez fakt, że jest sycące – może śmiało być uznane za przystawkę bądź danie główne na organizowanym w domu przyjęciu.

Jest ono także zdrowe, dzięki wykorzystaniu jabłek oraz orzechów włoskich.

Jabłko, będące głównym jego składnikiem, dzięki wysokiej zawartości witamin oraz składników mineralnych uznawane jest na króla owoców.

Orzechy włoskie zawierają wysokie stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, są bogate w błonnik, witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze (witaminę E). Wszystko to korzystnie wpływa na pracę naszego mózgu.



Składniki:

  • ser Gorgonzola (lub inny ser pleśniowy, np. Lazur Błękitny)
  • ser Mascarpone
  • ser Camembert naturalny
  • 4 jabłka średniej wielkości
  • Skórka pomarańczowa
  • Garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

  1. Odcinam górną część jabłka na 1/4 wysokości i wycinam w środku dziurę na kształt łódeczki, tak by pozbyć się ogryzka
  2. Na dno każdego z jabłek wsypuję łyżeczkę startej skórki pomarańczowej
  3. Następnie faszeruję jabłka zaczynając od łyżeczki Mascarpone, później Gorgonzoli i na końcu Cammemberta
  4. Górę jabłek posypuję posiekanymi kawałkami orzechów włoskich
  5. Piekę jabłka na folii w temperaturze 180 st. C około 20-25 min.

Jabłka są gotowe do konsumpcji od razu po wyjęciu z piekarnika.

Reklamy

One response

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s